Reduir l’impacte del canvi climàtic és una tasca de tots. L’últim informe, elaborat pel Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPC),  va alertar sobre com el canvi climàtic afectaria greument al planeta. Des d’un augment de la temperatura global d’1,5 ºC, l’aparició de fenòmens extrems, l’augment del nivell del mar o fins i tot la pèrdua de la capacitat del planeta per produir aliments.

No obstant això, què podem fer des d’un restaurant per reduir l’impacte del canvi climàtic? És important tenir en compte que cada sector té les seves particularitats i realitza una activitat diària diferent.

Per aquest motiu, no totes les recomanacions per reduir l’impacte del canvi climàtic són adients a tots els sectors, sinó que és necessari trobar les iniciatives o mesures que contribueixin a minimitzar els danys del canvi climàtic des de la nostra posició.

En el cas dels restaurants, per exemple, uns dels aspectes més destacats de la seva petjada ecològica és l’aprofitament del menjar i la gran quantitat de residus que generen en el seu dia a dia. Residus que, si no són tractats adequadament, suposen un greu problema per a la cura del planeta.

Des d’ Assolim et proposem, en aquest article,  algunes mesures per reduir l’impacte del canvi climàtic des del teu restaurant i t’expliquem les accions que portem a terme des de la companyia per posar el nostre granet de sorra.

¿Què podem fer des del sector de la restauració per reduir l’impacte del canvi climàtic?

El més important és ser conscient de la petjada ecològica que genera el teu restaurant i voler apostar per un dia a dia més sostenible i sensible amb el medi ambient.

En primer lloc, és fonamental aprendre a reciclar i conèixer els diferents tipus de residus que genera el teu restaurant. Poden ser residus orgànics, plàstics, de vidre o químics. Cada tipus de residu ha d’anar a la seva galleda corresponent i és convenient comptar també amb contenidors fora de l’establiment.

A més de reciclar els residus, és clau produir-ne cada cop menys. De fet, l’acumulació de residus no és negativa només per al medi ambient, sinó que suposa un perill per a la seguretat alimentària.

Per tal d’aconseguir aquest objectiu es necessita una planificació sobre la quantitat de comandes que es realitzen i la seva alineació amb les comandes reals o les matèries primeres que falten o sobren.

Una altra mesura que pot ser molt efectiva per reduir l’impacte del canvi climàtic és la reducció dels envasos de plàstic. Aquesta acció tan bàsica és ideal per als restaurants que ofereixen servei de delivery, ja que permet comptar amb packagins elaborats amb materials biodegradables i que, per tant, ajuden a cuidar el medi ambient. Cal destacar que, a més, aquesta és una de les tendències d’aquest any al sector de la restauració.

Com s’ha mencionat anteriorment, el correcte aprofitament dels aliments és essencial a sectors com la restauració. Molt del menjar que es desaprofita i es llança produeix l’emissió de gasos d’efecte d’hivernacle. Perquè això no succeeixi és recomanable l’organització i previsió dels aliments per controlar els excedents i aprofitar tots els recursos.

Per últim, el consum de l’energia i l’ús de l’aigua també són factors a tenir en compte. Pots valorar l’ús de l’energia renovable per al teu negoci. Aquesta energia prové de fonts renovables com els panells solars.

Si ho prefereixes, també pots regular la temperatura i revisar les instal·lacions de l’aigua de manera periòdica per evitar pèrdues.

Un dels portals referents per tots aquells hostalers que vulguin fer créixer un negoci més sostenible i contribuir a reduir l’impacte del canvi climàtic és Ecohostaler.

Assolim, sensibles amb el medi ambient

A Assolim som conscients de la importància de la cura del planeta i la sostenibilitat. Creiem que per cuidar-nos és necessari tractar bé tot allò que ens envolta, i això implica reduir l’impacte del canvi climàtic, és a dir, millorar la nostra petjada ecològica.

L’impacte del medi ambient a la nostra salut és clau. Per aquest motiu, des d’Assolim hem optat per posar en marxa iniciatives sostenibles i que, des de les nostres capacitats, contribueixin a reduir l’impacte del canvi climàtic.

Una d’aquestes mesures és la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la nostra principal instal·lació logística a El Bruc. Concretament, aquests panells de 460W cobriran el 22,4% del nostre consum i evitaran 220 tones de CO2 l’any.

Una altra mesura que ajuda a reduir l’impacte del canvi climàtic és la programació detallada de la nostra distribució de rutes logístiques per tal de reduir trajectes innecessaris i les conseqüències que aquests comporten al medi ambient. D’aquesta manera, adeqüem la freqüència de servei de la nostra flota, formada per 60 vehicles,  al consum i a les necessitats de cada població.

T’uneixes a cuidar el medi ambient? Fer-ho bé es el nostre lema!