La congelació d’aliments és una pràctica de conservació que tenim completament integrada en les nostres rutines a causa de la gran quantitat d’avantatges que presenta.

Tot i que aquest tipus de pràctica té cada vegada més adeptes, hi ha una sèrie de mites associats a la qualitat d’aquests aliments, entre ells, les verdures congelades. No obstant això, són molts els estudis que desmenteixen aquests mites i que reforcen la idea que a més de conservar el seu sabor i textura originals, les verdures no perden propietats durant el procés.

La congelació com a mètode principal de conservació

Coneix el procés pas a pas

Després de la collita, el procés de congelació de les verdures implica diversos passos per garantir la conservació de la seva qualitat nutricional òptima, així com d’altres característiques més evidents a simple vista com el color o la textura.

  • Selecció i neteja: Després de descartar el producte danyat, es procedeix a la neteja per eliminar qualsevol residu.
  • Blanqueig: Consisteix a submergir-les en aigua amb l’objectiu de detenir l’activitat enzimàtica, causant de la descomposició que presenta la verdura durant el seu període d’emmagatzematge.
  • Assecat: Un cop s’ha acabat aquest procés, les verdures es posen en aigua gelada per detenir el procés de cocció i abans de congelar, s’elimina l’excés d’humitat.
  • Congelació ràpida: Un cop les verdures estan completament seques, es reparteixen en safates que aniran a congeladors amb temperatures molt baixes entre -15 o -20 graus. La congelació ràpida és essencial perquè ajuda a evitar la formació de plaques de gel que poden afectar la qualitat de les verdures.

Comparativa nutricional entre verdures fresques i congelades

verdures congelades per a restaurants

Consells per seleccionar i descongelar verdures de qualitat

Les verdures congelades conserven gran part dels nutrients essencials durant el procés de congelació i descongelació. Entre els més destacats trobem la vitamina B, la vitamina K, fibra dietètica, minerals i vitamina C. Aquesta última pot retenir-se durant llargs períodes de temps durant l’emmagatzematge.

Tot i que la conservació de nutrients específics en les verdures pot variar depenent del tipus de nutrient i del procés utilitzat, les quantitats són mínimes i només es produeix quan el procés de congelació o desgelat no es duu a terme adequadament.

Pel que fa a la descongelació, podem optar per fer-ho a la nevera, sempre serà l’opció més segura, descongelar sota aigua freda, canviant-la cada 30 minuts o al microones, assegurant-nos que no es cuini.

Què opinen els experts?

Si ens basem en les recomanacions dels experts: vitamines, nutrients o antioxidants no es perden durant el procés de congelació. Ho podem veure en estudis com Effects of Home Freezing and Storage on the Nutrient Content of Selected Vegetables“, un estudi publicat al Journal of Food on s’examina com el procés de congelació afecta el contingut nutricional de diverses verdures.

Per fer-ho, es van comparar els nivells de nutrients en verdures fresques congelades immediatament després de la collita i verdures emmagatzemades al congelador durant períodes de temps prolongats.

Assolim: Verdures congelades amb una qualitat immillorable  

La durada de la vida útil dels aliments, la reducció del malbaratament i el seu baix cost són algunes de les raons per les quals aquesta pràctica de conservació és la nostra preferida.

Si a això li sumem l’opinió experta sobre el seu valor nutricional, ens adonem que les verdures congelades són una alternativa nutricionalment vàlida i convenient a les fresques.

A Assolim, en som conscients i volem acompanyar-te en el procés, oferint-te els productes de la més alta qualitat i líders al sector: Findus, Bonduelle, Ecofrost, Gelagri, entre altres, formen part del nostre ampli catàleg de proveïdors de confiança. Ens agrada treballar amb marques que garanteixen transparència, confiança i experiència. A més, tenim clar que hi ha diferents necessitats d’una mateixa gamma de productes en funció de la tipologia de negoci, d’aquí el nostre catàleg a disposició del nostre client, sigui quin sigui el seu negoci de restauració.

Descobreix els nostres productes!