Durant l’any 2023, un fenomen destacat ha sigut protagonista en diversos sectors. Es tracta de la pujada de preus en els aliments, un dels temes claus de la conjuntura econòmica del país.
En aquest article, des d’Assolim explorarem els factors que es troben darrere de l’augment del preu de certs tipus d’aliments per entendre les seves causes i conèixer el context que ens envolta.
El conflicte del Mar Roig i les seves Implicacions
Un dels factors a destacar en la pujada de preus que alguns aliments han patit durant l’últim any ha sigut el conflicte a la regió del Mar Roig.
Aquest escenari ha desencadenat una sèrie de conseqüències que han impactat en la cadena de subministrament d’aliments provocant alteracions com la interrupció de les rutes comercials marítimes, la dificultat en el transport d’alguns productes, l’augment dels costos logístics i, en conseqüència, la pujada dels seus preus finals.
La sequera i la crisi en el subministrament d’aigua
Actualment, un dels temes del moment és la crisi del subministrament d’aigua i la sequera que es pateix tant en l’àmbit nacional com europeu. Aquest fenomen relacionat amb el canvi climàtic ha afectat la producció d’aliments al reduir la disponibilitat d’aigua per a la irrigació, el que ha provocat males collites i, en alguns casos, escassetat de productes en la indústria alimentària.
Per aquest motiu, la sequera és una de les causes d’una pujada genèrica de preus en totes les verdures, patates i vegetals.
La guerra d’Ucraïna i el desplaçament de recursos
El conflicte a Ucraïna ha generat desplaçaments de recursos agrícoles i humans, incloent-hi terres de conreu i força laboral, afectant la producció d’aliments a la regió. Això ha tingut un impacte global en l’oferta i la demanda de productes alimentaris com els cereals o les llegums.
El canvi climàtic i el seu impacte en l’agricultura
El canvi climàtic i les seves conseqüències han alterat els patrons climàtics, augmentant la freqüència i la intensitat de fenòmens meteorològics extrems. Aquests esdeveniments climàtics imprevisibles són negatius tant per a la producció agrícola com per a la estabilitat dels preus.
A més, l’augment de temperatura del mar ha ocasionat que moltes especies marines hagin hagut de canviar d’ubicació de pesca habitual i les captures des dels vaixells de pesca s’hagin vist afectades.
Durant l’any 2023 també hi ha hagut parades ecològiques a Namibia, el que ha causat un augment de preu de les matèries primeres de la zona.
Davant d’aquest context, la indústria alimentària s’enfronta al repte d’adaptar-se als canvis climàtics, implementant pràctiques sostenibles i tecnologies que minimitzin els impactes adversos en la producció d’aliments.
L’aliment protagonista en la pujada de preus: l’oli d’oliva
La pujada del preu de l’oli, un component essencial a la cuina i processament d’aliments, ha impactat directament en els costos de producció d’aliments processats i en la preparació de plats al sector Horeca.
La seva pujada de preu es deu als diversos factors mencionats anteriorment que convergeixen en una complexa dinàmica global. Des de les condicions climàtiques adverses que afecten a les collites d’olives fins a la creixent demanda internacional.
Com actuar des de la indústria alimentària?
Entendre les dinàmiques que han provocat l’augment del preu d’alguns tipus d’aliments és clau per anticipar i mitigar els impactes a la indústria alimentària. La innovació, la sostenibilitat i l’adaptació són claus per respondre davant d’aquests reptes i garantir l’estabilitat i assequibilitat dels aliments.
Buscar solucions col·laboratives i adaptar-se de manera contínua és necessari per mantenir la viabilitat econòmica i la satisfacció del client.