La inflació, la pujada de preus de la matèria prima i el combustible, la manca d’aliments o la invasió de Rússia a Ucraïna són alguns dels factors que marquen el context actual de la industria alimentaria.

El sector de l’alimentació es troba en un moment complicat. Des de l’any 2020, la industria ha patit les dures conseqüències de la pandèmia de la covid-19 i ha hagut de reinventar-se en temps rècord.

De fet, a finals de l’any passat, la Federació Espanyola d’Indústries d’Alimentació i Begudes (FIAB) ja reivindicava durant la seva Assemblea General la seguretat i estabilitat necessària per al sector.

Entre els reptes d’aquest any es trobaven superar les conseqüències de la crisi de la covid-19, impulsar les exportacions i posar en valor la importància del sector.

No obstant, al llarg del 2022, s’han imposat altres preocupacions que estan definint el dia a dia de la industria alimentaria.

Manca de matèria prima

La matèria prima com el peix o el marisc es troba en una situació crítica. Es percep un problema d’abastiment de peix fresc a causa dels elevats preus del combustible que influeixen negativament en la rendibilitat de l’activitat pesquera.

Aquesta manca de peix fresc ha provocat que el producte s’encareixi un 30% més, segons indiquen professionals del sector.

Tot i això, aquest no és l’únic producte que ha tingut una alteració en el seu preu. Segons les últimes dades que proporciona l’Índex de Preus de Consum (IPC), la farina i altres cereals han augmentat un 25,5% el seu preu en relació a l’any passat. 

L’oli de gira-sol també és un dels aliments que, des del mes de març, ha començat a escassejar a molts supermercats i cadenes de distribució alimentaria. En aquest cas, el seu preu ha pujat fins a un 95%

D’altra banda, el conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna ha fet que el sector de l’alimentació comenci a replantejar-se de nou l’actual model de producció a Espanya i la idea d’una “sobirania i autosuficiència alimentaria”. D’aquesta manera, s’estalviaria la dependència a països exteriors amb segons quins aliments, com és el cas dels cereals.  

Pujada de preus dels combustibles

La constant pujada setmanal dels preus dels carburants, des de l’inici de 2021, ha causat un gran encariment del transport. Aquesta és una situació gens favorable per al sector alimentari, ja que el transport per carretera a partir de camions i flotes de vehicles és basic per a la distribució de molts dels seus productes.

De fet, s’estima que més del 90% de la mercaderia que circula pel territori espanyol ho fa per la via terrestre.

A més, cal destacar que, la invasió russa a Ucraïna ha agreujat encara més la situació i els preus del petroli i gas han arribat als seus màxims.

En relació a aquest mateix problema, és important mencionar l’aturada de transportistes, que va tenir lloc durant el mes de març. Aquest va ser un moment complicat per al sector i la industria alimentaria, ja que la seva cadena de subministrament es va veure greument afectada.

Moltes empreses del sector alimentari van haver de parar la seva activitat per no poder continuar amb l’elaboració dels seus productes, l’envasat, magatzematge o la seva distribució. 

Problemes de disponibilitat

Com s’ha mencionat anteriorment, l’encariment de matèries primes, l’energia i el transport, així com la tensió generada per la inflació, ha arribat també al sector de l’alimentació.

Aquest fet ha provocat dificultats en el bon funcionament de la cadena de subministrament. Per aquest motiu, el canal Horeca ha hagut de patir alteracions en la disposició, la fabricació i la distribució de productes.

La preocupació dels restauradors

Aquest conjunt de problemes i complicacions està causant la preocupació de molts restauradors i treballadors del sector. Un sector que, durant els últims anys, s’ha hagut d’enfrontar també a les restriccions i noves mesures de la pandèmia de la COVID-19.

Segons l’últim estudi de la consultora global d’estratègia i marketing Simon-Kucher Partners, gairebé el 80% de les empreses de restauració han hagut de pujar els seus preus per tal de protegir-se de la situació. 

Des d’Assolim som conscients de les complicacions que afecten al sector. Per aquest motiu, treballem cada dia per tal de minimitzar al màxim les conseqüències derivades d’aquest gran problema d’abastiment, tenint com a punt de mira les necessitats futures dels nostres clients, amb la responsabilitat de garantir la continuïtat d’aprovisionament.