El malbaratament alimentari a la restauració és un problema significatiu que afecta tant la indústria com el medi ambient.

Actualment, la llei 3/2020 de prevenció de pèrdues i malbaratament regula el bon ús dels aliments als restaurants i estableix mesures com l’obligatorietat d’oferir recipients reciclables als clients que vulguin emportar-se el menjar.

En aquest article, com a xef corporatiu d’Assolim, us presentaré alguns tips per abordar el problema del malbaratament alimentari al sector de la restauració i l’hostaleria, i millorar així la petjada ecològica dels nostres negocis.

Solucions per al malbaratament alimentari

Vols saber quines són les pràctiques més comunes que contribueixen al malbaratament alimentari i possibles suggeriments per abordar el problema?

Sobreproducció

malbaratrament alimentariUna de les principals causes del malbaratament alimentari és la sobreproducció a bars i restaurants.

Preparar més menjar del necessari pot causar excedents i contribuir negativament al malbaratament alimentari. Per tal de solucionar el problema,  els restaurants poden implementar sistemes de gestió d’inventari més precisos i utilitzar dades històriques per preveure la demanda.

Plats excessivament grans

Servir porcions massa grans pot fer que els clients no acabin el menjar, la qual cosa provoca malbaratament alimentari.

Oferir opcions de mides de porció més petites o promoure la possibilitat d’emportar-se les sobres pot ajudar a reduir aquest problema. De fet, la llei 3/2020 indica l’obligatorietat d’oferir recipients reciclables als clients per no malbaratar el menjar.

Emmagatzematge inadequat

La manca d’atenció a l’emmagatzematge adequat pot provocar que els aliments es facin malbé abans de ser utilitzats.

Des d’Assolim destaquem la importància de seguir pràctiques de magatzematge adequades i rotar els productes per utilitzar amb prioritat els més antics.

Manca de creativitat al menú

Els restaurants poden quedar estancats en certs ingredients o plats que no es venen bé, el que pot portar al malbaratament d’aquests ingredients.

Fomentar la creativitat a la cuina i dissenyar menús flexibles que utilitzin ingredients de múltiples maneres pot ajudar a reduir aquest problema.

Ofertes i promocions inadequades

Oferir massa ofertes o promocions també pot portar a una demanda impredictible i a un excés de producció. Per aquest motiu, és important dissenyar promocions que impulsin la demanda sense causar un excés de menjar no venut.

Manca de formació del personal

Un altre factor que pot impactar en el malbaratament alimentari és la formació de l’equip humà. Si el personal no està capacitat per manejar adequadament els aliments, pot produir-se malbaratament per errors en la preparació o emmagatzematge.

Proporcionar una formació adequada sobre la manipulació d’aliments pot ajudar a minimitzar aquest problema.

Manca de seguiment i anàlisi

malbaratament alimentariSense un seguiment adequat dels nivells d’inventari i de les vendes, és difícil per als restaurants identificar i abordar les àrees on es produeix el malbaratament.

Implementar sistemes de seguiment i anàlisi de dades pot proporcionar informació valuosa per reduir el malbaratament.

De fet, el mètode FIFO “First in, first out” és una de les millors maneres d’evitar el malbaratament d’aliments. El primer aliment que entra a la nostra nevera és el primer que ha de sortir.

Aquest mètode, juntament amb les receptes de reaprofitament, és la millor manera tant per estalviar costos com per optimitzar al màxim els nostres aliments.

Malbaratament d’ingredients secundaris

Sovint, parts dels aliments, com tiges, fulles o closques, es descarten quan podrien ser utilitzats en altres preparacions. Fomentar l’ús creatiu de tots els components dels aliments és una manera d’impactar positivament en el medi ambient i evitar costos.

L’ús de les aplicacions per no malbaratar aliments

En la recerca de solucions innovadores per abordar el malbaratament alimentari als restaurants, les aplicacions mòbils han sorgit com una eina poderosa. Aquesta tendència actual d’alimentació sostenible s’uneix al food upcycling, que consisteix a transformar aliments que ja no es consumeixen.

Aquestes plataformes estan revolucionant la manera com els establiments gastronòmics manegen els seus excedents de menjar i brinden als consumidors l’oportunitat de gaudir de deliciosos menjars a preus reduïts.

Algunes aplicacions que ens poden ajudar són Too Good to go, Karma, Yo no desperdicio,Res i Q Club.