Actualment, són molts els restaurants que opten per oferir menús vegetarians. 

Segons una enquesta elaborada per l’empresa de menjar a domicili Deliveroo, el 4% de la població es considera vegetarià i un 0,8% vegà. La dada més sorprenent és que gairebé el 8% dels espanyols és flexitarià. Això significa un 25% més que l’any anterior, és a dir, es tracta d’una tendència a l’alça. 

Les tendències al sector de l’alimentació estan canviant ràpidament cap a nous hàbits de consum. Per aquest motiu, els restauradors han d’adaptar la seva oferta culinària si desitgen satisfer la creixent demanda d’opcions veganes. 

Coneix els conceptes

En què consisteixen els termes vegà, vegetarià i flexitarià? Abans d’adaptar la teva carta per crear menús vegetarians cal saber les diferències entre les dietes veganes, vegetarianes i flexitarianes.

Mentre l’alimentació vegetariana aposta per les fonts de proteïnes vegetals i restringeix el consum de carn, l’alimentació vegana redueix també els productes lactis.

L’alimentació flexitariana, en canvi, combina un enfocament principalment vegetarià amb  el consum ocasional de la carn i el peix.

Plats cada cop més naturals

En els darrers anys, hi ha hagut un augment significatiu en l’adopció de dietes vegetarianes i veganes. 

Com indica la revista digital d’hostaleria Professional Horeca, els espanyols estan canviant la seva alimentació cap a opcions veggies per motius de sostenibilitat i empatia amb els animals.  

Aquestes dades ofereixen pistes als restauradors de com serà el futur de la restauració i què requerirà a mitjà termini la societat consumidora. 

La consultora Kantar, de la mà dUnilever Food Solutions, també ha elaborat un informe anomenat “Menús del Futuro”, en el qual es presenten les tendències que s’imposaran a la restauració en els pròxims anys. Entre elles, es troba l’elaboració de plats saborosos i naturals a partir de vegetals i altres fonts de proteïnes alternatives. 

Des de la nostra posició, considerem que els restaurants que s’adaptin a aquestes tendències estaran més ben posicionats per satisfer les demandes canviants del mercat i mantenir-se rellevants en la indústria de la restauració. 

Quines implicacions té crear un menú vegetarià al teu restaurant?

menu vegetariaEls factors principals a considerar són la necessitat de tenir una oferta vegetariana o vegana, saber aprofitar els productes i adaptar-se a les diferents necessitats de cada comensal.  

Incloure opcions vegetarianes al menú permet al restaurant oferir una major varietat de plats i sabors. Això pot agregar valor a l’experiència culinària, atreure a clients i diferenciar-se de la competència. Perquè això sigui possible és necessari col·laborar amb proveïdors d’aliments vegans o vegetarians, i que ofereixin solucions per a flexitarians.

Des de la nostra experiència, creiem que saber aprofitar els productes farà que puguis comptar amb diferents versions d’un mateix ingredient pel que fa a textures, formats i talls. La innovació és clau, ja que en aquests casos les fonts de proteïna vegetals no actuaran com a acompanyament, sinó com a plat principal.  

També creiem convenient que els restaurants s’adaptin a les necessitats dels comensals per poder impactar positivament en grups amb diferents preferències quant a tipus d’alimentació. Per exemple, si en un grup hi ha un vegà o vegetarià, aquest decidirà anar a un establiment amb menú vegà amb la resta. Aquest establiment també ha de poder satisfer els altres components del grup.  

Finalment, considerem rellevant que els restaurants posin el focus en aspectes com la preparació adequada dels plats i la capacitació del personal per garantir una experiència culinària satisfactòria per a tots els comensals. 

Les alternatives que té el teu restaurant per oferir un menú vegetarià

Per tal de proporcionar una adequada oferta vegana o vegetariana, des d’Assolim recomanaríem comptar amb una matèria prima essencial:  

  • Fruites 
  • Verdures 
  • Llegums 
  • Cereals i pseudocereals 
  • Fruits secs i llavors 
  • Productes de soja 
  • Bolets 
  • Alternatives als productes lactis 
  • Herbes, espècies i condiments 

Els precuinats vegetals també formen part de l’oferta vegetariana i vegana, de la mateixa manera que els processats a base de proteïna vegetal.  

Alguns exemples son les hamburgueses vegetals, les tempures de verdures o el seità, entre altres. 

Coneix-nos

A Assolim oferim un seguit de referències vegetarianes i veganes al nostre catàleg. Seleccionem els ingredients ideals per als teus plats vegans, tenint en compte el tipus d’establiment i les seves necessitats.  

A més, oferim una consultoria personalitzada per ajudar-te a dissenyar un menú vegà atractiu i nutritiu.  

Si estàs pensant a adaptar la teva carta per als flexitarians o directament elaborar un menú vegetarià, no dubtis a contactar amb nosaltres.