En un món cada vegada més digitalitzat, donem per fet que la tecnologia està més que integrada en el dia a dia de la majoria dels sectors. La indústria de la restauració no ha volgut quedar-se enrere i és que, trobant-se en constant evolució, ha trobat en les últimes tecnologies una gran aliada per enfrontar-se a les exigents i canviants demandes dels seus clients.

Un dels avanços més significatius en el sector ha estat la incorporació de la Intel·ligència Artificial (IA).

Diferents aplicacions de la intel·ligència artificial en un restaurant

Anàlisi de dades en temps real en processos interns

La capacitat de recopilar i analitzar dades en temps real pot ser essencial per optimitzar el desenvolupament de qualsevol empresa, ja que garanteix l’eficiència i la rendibilitat. En el cas dels restaurants, trobem eines d’IA com els sistemes de punt de venda (POS) que poden proporcionar de manera immediata informació sobre tendències de vendes o fins i tot, saber quin plat d’un menú és més exitós que un altre.

La intel·ligència artificial pot oferir solucions a un altre dels grans reptes en la restauració, coneixent els productes de temporada o les tendències de consum, és capaç d’evitar el malbaratament de producte.

En analitzar grans quantitats de dades que inclouen varietat de característiques, com poden ser el clima o les tendències vacacionals, és capaç de generar previsions precises sobre la demanda futura, el que permet als gerents organitzar una millor planificació.

Experiència del client

Amb l’objectiu de millorar la percepció del client, que cada vegada busca més una experiència gastronòmica única i diferencial, la intel·ligència artificial pot formar part d’una estratègia fonamental per assegurar un impacte positiu.

La intel·ligència artificial permet als restauradors recopilar i analitzar dades sobre les preferències dels clients, així com característiques concretes sobre al·lèrgies o restriccions dietètiques per oferir recomanacions personalitzades i crear menús a mida.

Per exemple, malgrat que és necessari conèixer els procediments tècnics culinaris per dur a terme una recepta, la intel·ligència artificial es pot usar per perfilar plats ja existents. Fins i tot se li pot demanar que modifiqui ingredients o processos per fer-la més sostenible o saludable. Aquesta personalització no només es limita al menú, sinó que permet crear ofertes i promocions específiques.

Això no només millora la satisfacció del client, sinó que permet augmentar la fidelitat i les vendes.

Atenció al client

La intel·ligència artificial enfocada a la restauració és capaç d’integrar-se a altres fonts de dades, com per exemple, sistemes de reserva en línia. Això permet una presa de decisions més àgil i basada en dades que acabarà resultant en una major satisfacció del client pel que fa al servei que el restaurant ofereix.

Analitzant dades com històrics de vendes i patrons de trànsit, la intel·ligència artificial també pot predir la demanda de mà d’obra que es necessitarà en cada servei. Això permet a gerència una millor programació del personal, assegurant una organització de tasques més eficaç.

Tendències de mercat

Anticipar-se a les tendències populars en el sector és important per mantenir-se rellevant i atreure un nou públic. La IA treballa amb algoritmes d’anàlisi de dades que serveixen per identificar patrons i tendències de comportament dels consumidors segons la data i la zona geogràfica d’interès.

Això permet a bars i restaurants adaptar la seva estratègia en funció de la popularitat de certs productes o preferències per determinats estils de cuina.

Eines i empreses especialitzades en IA per a restaurants

  • Eloqua: Mitjançant tècniques avançades d’anàlisi de dades i intel·ligència artificial, Eloqua permet als restaurants comprendre millor als seus clients i arribar a ells en el moment adequat amb missatges molt segmentats, rellevants i persuasius.
  • Revel Systems: Ofereix un sistema en el núvol específicament dissenyat per al sector de la restauració, capaç de proporcionar anàlisi en temps real sobre el rendiment de vendes i la gestió d’inventari mitjançant intel·ligència artificial. Aquests resultats permeten als restaurants i bars anticipar la demanda i minimitzar el malbaratament de l’estoc.
  • Yumpingo: Ofereix als restaurants la capacitat de recopilar informació en temps real sobre la satisfacció del client mitjançant enquestes digitals i formularis. D’aquesta manera, la gerència pot identificar àgilment les seves àrees de millora i prendre mesures.

El futur de la intel·ligència artificial

Que la intel·ligència artificial està transformant molts sectors, inclòs el de la restauració, és un fet. Per això, és important que qualsevol empresa que vulgui incorporar la intel·ligència artificial als seus serveis tingui clares les necessitats específiques del negoci, així com la disposició necessària per part del personal per a una implementació exitosa.

També és important que l’empresa que vagi a incorporar la IA tingui clar que ha de fer-ho amb responsabilitat i transparència, sobretot pel que fa a la protecció de dades. Per això, és essencial comptar amb un proveïdor professional que valori aquest tipus d’accions. A més a més, es recomana assistir a formacions que permetin aprofitar al màxim els avantatges d’aquesta tecnologia i el seu gran ventall d’aplicacions al sector.

Com ja hem mencionat, la intel·ligència artificial és capaç de transformar completament la forma en què treballen els restaurants, aplicant-se a moltes de les seves àrees. Coneixent com treure-li el màxim profit, els directors del sector de la restauració no només milloraran la seva eficiència, sinó que també seran capaços d’oferir al client una experiència realment satisfactòria.