La cuina catalana fa referència a la gastronomia pròpia de Catalunya i representa  el conjunt de plats i aliments típics de la regió.

No només això. La cuina catalana és també un mirall als nostres ingredients, sabors i costums, així com a la nostra història o tradició. Es tracta d’una cuina amb segell propi, característic i particular que, amb les seves propostes gastronòmiques, suposa un factor de diferenciació a aquells restaurants i establiments del canal Horeca que aposten per ella.

Des d’Assolim sabem el valor que aporta la cuina i la gastronomia a una regió. Som conscients de la importància de conèixer en profunditat les arrels de la nostra cuina, la seva identitat i essència. Per aquest motiu, en aquest article, et presentem l’evolució de la cuina catalana, les seves característiques i sobretot els seus reconeixements.

Evolució de la cuina catalana

cuina catalanaLa cuina catalana té una gran rellevància històrica, des de l’edat mitjana, època d’or de la gastronomia pròpia de Catalunya. De fet, és important mencionar que a Catalunya hi ha els primers receptaris i manuals de gastronomia d’Europa. Italià i altres països d’arreu del món eren admiradors d’una cuina catalana, que va acabar de fer eclosió amb el Modernisme.

Actualment, la cuina catalana ha evolucionat notablement fins a considerar-se una cuina amb gran vivesa popular i que potencia una nova manera d’entendre la gastronomia, en la qual és necessari satisfer les emocions i l’intel·lecte.

No obstant això, molts cuiners catalans reconeguts, com és el cas de Carme Ruscalleda o de Ferran Adrià, s’inspiren en la cuina catalana més tradicional.

La cuina catalana es caracteritza per la seva varietat de receptes, des de les més senzilles fins a les més complexes. A més, compta amb moltes aportacions de totes les civilitzacions que han passat pel territori català. Per exemple, els ibers o els grecs.

Des de l’escudella, la samfaina, l’escalivada, l’esqueixada, els bunyols fins al pa amb tomàquet, el trinxat o la coca de trempat. La cuina catalana és realment àmplia, variada i innovadora.

Premis i reconeixements a la cuina catalana

Un exemple de l’excel·lent trajectòria i l’evolució de la cuina catalana són els Premis Nacionals de Gastronomia Catalana, organitzats per l’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició.

Aquests premis reflecteixen la vida culinària dels últims anys a Catalunya i presenten la cuina catalana i la seva gastronomia a Europa i al món. A més, són l’eina ideal per reconèixer la tasca i trajectòria del talent culinari català, i la seva aportació a la cuina catalana.

A l’última edició, presentada a 2022,  alguns dels premiats van ser Albert Sastregener (del restaurant Bo.Tic) com a Premi Nacional de Gastronomia, Elisabet Farrero (del restaurant El Ventador) com a Premi Revelació, o Joan Junyent (del restaurant Windsor) com a Premi Cap de Sala.

cuina catalanaQuant als Premis Estrella Michelín 2022, que reconeixen a restaurants amb propostes gastronòmiques excepcionals, fins a quatre restaurants catalans compten amb la màxima distinció d’aquest certamen, és a dir, amb tres estrelles. Es tracta dels restaurants Ábac, del xef Jordi Cruz, Lasarte, del xef Martín Berasategui, El Celler de Can Roca, dirigit pels tres germans Roca, i Cocina Hermanos Torres, en mans de Sergio i Javier Torres.

D’altra banda, també com a mostra de la potència de la cuina catalana, són vuit els restaurants catalans que compten amb dues estrelles Michelin. Les Cols (Olot), Disfrutar (Barcelona), Miramar (Llançà) o Bo.Tic (Corcà) són alguns d’ells.

Per acabar, cal destacar la presència de cinc restaurants barcelonins, que es van estrenar el 2022 amb una estrella Michelin. Aquesta estrella es concedeix a aquells restaurants que utilitzen ingredients i matèria primera d’excel·lent qualitat i preparen propostes d’alt nivell amb sabors diferents. Els restaurants en qüestió són els següents:

  • Enigma
  • Aleia
  • Mont Bar
  • Slow and Low
  • Come by Paco Méndez

En definitiva, la cuina catalana no només compta amb una gran tradició plena de sabor, sinó també amb els més prestigiosos reconeixements als seus restaurants i xefs.

Prepara les teves millors receptes de cuina catalana amb Assolim

Si estàs interessat a reproduir les receptes més conegudes de la cuina catalana al teu establiment i necessites disposar de la millor matèria primera, a Assolim t’oferim un ampli catàleg d’aliments frescos que protagonitzaran els teus plats.

A més, si necessites assessorament a l’hora d’incorporar plats de cuina catalana a la teva carta o proposta gastronòmica, no dubtis a contactar amb nosaltres. El nostre equip d’assessors t’orientarà per escollir les millors solucions gastronòmiques que s’adaptin a aquest tipus de cuina i així satisfer als teus clients.

Confia en Assolim.