La indústria de la restauració canvia ràpidament adaptant-se als nous hàbits de consum i a les tendències culinàries del moment.

La tasca dels restaurants és mantenir-se al dia amb les últimes tendències culinàries per tal de destacar en la indústria de la restauració. Anticipar-se a les demandes i preferències dels consumidors permet als restaurants oferir experiències innovadores i creatives que atreguin un públic cada cop més exigent.

A Assolim som conscients de la importància de conèixer les tendències culinàries del sector i generar interès entre els clients. Per aquest motiu, en aquest article et presentem les 5 tendències culinàries que estan revolucionant la restauració en aquest moment.

Endinsa’t en l’apassionant món de la gastronomia!

L’aposta pel menjar saludable i les opcions veganes

Com hem comentat en altres ocasions, l’oferta gastronòmica està vivint una revolució amb l’entrada de multituds d’opcions veganes i vegetarianes, que estan sacsejant el panorama culinari del moment.

La preocupació per la salut, així com pel benestar animal i l’entorn mediambiental ha provocat que la demanda per plats cada cop més naturals i plantbased  hagi augmentat considerablement. The Gourmet Journal, portal gastronòmic especialitzat en gastronomia, explica que “mai s’havia vist tanta oferta vegetariana o vegana a restaurants”, incloent-hi aquells d’Estrella Michelin.

Un exemple que proposa The Gourmet Journal és el Restaurant El Lago, que ofereix menús 100% vegetals amb la finalitat de treure el màxim profit als productes que ens proporciona la terra. Un altre restaurant referent en la cuina vegetariana és el de la xef Teresa Carles.

Flors de carbassó amb pesto d’espinacs i festucs, carpaccio de ceps i parmesà o taboulé guarnit amb suc de llima i menta. Aquests són només alguns exemples de plats innovadors i deliciosos perfectes per iniciar-se en el menjar saludable i les opcions vegetals.

Més menjar ètnic i fusió

tendencies culinariesLa segona tendència culinària del moment és el menjar ètnic i la fusió de sabors. En aquest cas, entra en joc la creixent diversitat cultural i la influència de les diferents cuines del món actual.

La popularitat dels aliments ètnics ha experimentat un creixement sense precedents en la indústria. Parlem de plats tradicionals com el sushi japonès, els tacos mexicans o el curry indi, que ja són opcions comunes en els menús de tot el món. D’altra banda, la fusió de sabors i colors està molt present a la cuina per crear plats que sorprenguin els comensals i generin experiències úniques.

Alguns exemples de plats inspirats en la fusió de cultures són el ceviche, el pollastre Tikka Masala, el gumbo o l’arròs xaufa. Paco Roncero, cuiner d’alta avantguarda, també ofereix opcions com les croquetes de pernil a l’estil Thai o l’arepa veneçolana amb ou i oli de trufa.

Gastronomia enfocada en la sostenibilitat

Com indica el Gastronomy & Management University Campus, l’alimentació sostenible és una de les tendències culinàries que més triomfa i segueix a l’alça. Això es deu al fet que els consumidors estan cada cop més preocupats i conscienciats sobre l’impacte ambiental de la indústria alimentària i opten per alternatives que siguin respectuoses amb l’entorn.

En aquesta tendència culinària entren pràctiques sostenibles com les tècniques de producció artesanal, els embalatges ecològics o l’ús de producte de kilòmetre zero.

A més, el malbaratament d’aliments està al focus de molts restaurants, ja que és un problema de caràcter global. De fet, la Llei contra el Malbaratament Alimentari pretén reduir el desaprofitament d’aliments i potenciar la seva reutilització.

Experiències, sensacions i moments únics

tendencies culinariesDurant els últims anys, anar a un restaurant ha passat a ser una experiència única, en la qual l’atenció rebuda, la decoració de l’establiment, el storytelling i l’oferta gastronòmica juguen un paper clau.

Aquesta tendència culinària, coneguda com a gastronomia immersiva, consisteix a oferir al client una experiència inigualable a través dels cinc sentits.

En aquesta mateixa línia, es troben els restaurants pop-up, els esdeveniments temàtics o, fins i tot, els sopars a la foscor. La clau està a generar una experiència única més enllà del plat!

La tecnologia al servei de la restauració

L’última tendència culinària que està revolucionant la indústria de la restauració és la tecnologia.

Els nous avanços estan transformant el sector. Des de les comandes en línia als pagaments sense contacte o les Apps al mòbil per fer les reserves. La tecnologia ha arribat per quedar-se i oferir més facilitats i comoditats tant al client com al restaurador.

La tecnologia no només és fonamental per a una experiència més senzilla, sinó també per fer-la més atractiva. El mitjà especialitzat en gastronomia Barra de Ideas posa com a exemple a Virtuchef, una tecnologia immersiva a València, que identifica al comensal des que aquest arriba a l’establiment i el guia fins a la seva taula de manera interactiva.

Assolim t’assessora en les últimes tendències culinàries

Estar al dia de les tendències culinàries i adaptar-les al teu tipus d’establiment és una excel·lent eina per mantenir-se competitiu en el mercat actual.

Si com a restaurador tens dubtes sobre les tendències culinàries que més s’adapten a tu, vols saber més sobre elles o necessites assessorament per implementar-les al teu restaurant, posa’t en contacte amb nosaltres. El nostre equip d’assessors gastronòmics i el nostre xef Paul Raynal estaran encantats d’atendre i proporcionar-te l’atenció necessària.

Atreveix-te a impulsar el teu negoci amb les últimes tendències culinàries!